Nieuws (29-7-2024)
We raken er langzaam aan gewend van de 7 dagen in de week er 4 dagen in de keet t3 bivakkeren , dat geld met name voor de inkorvers en de pc commissie, vanuit het bestuur grote dank. Als ik dit schrijf op maandagavond dan staat Bergerac nog open met een goede prestatie van de Limbo Boys uit Zuidveen zoals het er nu uit ziet
De junioren stonden in Boxmeer en het was Team de Boer die de 1e stek wisten te noteren een mooi resultaat voor de opa en kleinzoon combinatie, met ook 7-9, 2-3-4 was er voor Peter Brandsma een heerlijke come back in de sport , Adrie Kors op 5-8, en Marco de Vries en Zoon op 10
De B Poule was de hele top 10 voor Brandsma gevolgd door Joop Jillings en Herman Boeren .
De Dagfond was voor het zitvlees uitgesteld naar zondag hier was het Adrie Kors voor de zoveelste x , ontelbaar inmiddels de overwinning , hierover later meer , Lorris leverde hem 1-3 op , Wietze Potijk zet zijn vorm op de dagfond voort met zilver. Frits Boersma 4-7 , Gebroeders Homma 5-6-9-10 , en andermaal en de top10 Dolf Sommer
en dan Adrie
### Tja, wat moet ik nog vertellen?
Onze grootmeester Adrie Kors, samen met zijn Marry, al een decennium aan de top. Als jongetje hoorde ik van hun successen via mijn opa, als tiener hoorde ik de verhalen van mijn vader, en nu als voorzitter mag ik de verhalen zelf beleven. Ongelofelijk, al zo lang aan de top. Natuurlijk wat ouder, natuurlijk veranderen de tijden, maar blijven presteren in de tijd van andere duiven, van internet, van niet meer poulen, van andere vlieglijnen, van het niet meer zien overtrekken van duiven en de toename van roofvogels. Ik heb net eens gespeurd naar verhalen over dit succes koppel en heb er een samenvatting van gemaakt.
Samen met een groot aantal dorpen en buurtschappen behoren Steenwijk en Steenwijkerwold tot de Gemeente Steenwijkerland, een gigantisch grote gemeente in de Kop van Overijssel. Steenwijkerwold bestaat uit de vergroeide gehuchten Gelderingen en Kerkbuurt en het iets verder gelegen Thij. Het is de geboorteplaats van o.a. Johannes ter Schure, Bisschop van het Bisdom ’s-Hertogenbosch (1985-1998). Verder groeide K-3 zangeres Josje Huisman in Steenwijkerwold op. Steenwijkerwold herbergt echter ook een heuse nationale topper als het gaat om de postduivensport. Zijn naam: Adrie Kors en dan moet ik er eigenlijk direct de naam van zijn vrouw Marie bij noemen.
Onvoorstelbaar, ongelofelijk. Twee woorden die onmiddellijk door mijn hoofd spelen als ik op bezoek ben bij de inmiddels 70-jarige Adrie Kors in het Overijsselse dorp Steenwijkerwold. Ruim veertig jaar behoort hij al tot de absolute top van de duivensport in Noord-Nederland. Met het klimmen der jaren is er geen enkele sleet op deze prestaties. Sterker nog, het gaat steeds beter en wat mij betreft behoort Adrie, actief gesteund door zijn echtgenote Marie, inmiddels tot de tien beste programmaspelers van ons land. Het seizoen 2010 was er weer één om in te lijsten. Het prestatieoverzicht van Compuclub spreekt boekdelen. Er is nauwelijks een lege regel op te vinden. Wat een hoge prijzenpercentages, super gewoon! Ja, en dan is eigenlijk het logische gevolg dat dergelijke geweldige prestaties worden bekroond met een waslijst aan kampioenschappen, waarbij het 1e Keizer Kampioenschap Dagfond van de Afdeling Friesland’96 toch wel het meest in het oog springt. Na de sneeuw te hebben afgeklopt, gaan we er onder het genot van een kopje koffie eens op ons gemak een paar uurtjes voor zitten en proberen meer van het hoe en waarom van deze bijzonder succesvolle kampioen aan de weet te komen.
**Historie van het hok Kors**
In de jaren zestig vierde Adrie zijn eerste grote successen met duiven van Bieman – de Haas uit Beneden Leeuwen. Daarna versterkte Adrie in de jaren zeventig zijn hok met duiven van Jager uit Winschoten en Dictus Kooistra uit Harkema. Laatstgenoemde bezat onder andere nazaten van het beroemde ‘Penneke’ van de Wezeper grootmeester Jac. Wolff, meervoudig kampioen van de grote NABvP in die jaren. Het duurde tot 1990 alvorens er nieuwe versterkingen kwamen. Door ruiling kwamen er Janssen duiven van de Rotterdammer Thei Jansen en natuurlijk mogen we de inbreng uit die jaren van de Steenwijker matador Hans de Zwart niet vergeten. Stilstaan is achteruitgaan en in 1995 kwamen er weer nieuwe duiven bij en wel van C. & G. Koopman, Nieuw Amsterdam.
De duivensport evolueert meer en meer en de laatste jaren wordt er dan ook op succesvolle wijze meer en meer nieuw bloed in de stam ingebracht. In 2003 waren het duiven van Bert Berends uit Nieuw Weerdinge en Pieter Veenstra uit Drachtstercompagnie, die de rangen succesvol kwamen versterken. Drie jaar later waren dat duiven van Heremans-Ceusters uit Berlaar (B.) – Jan Ganzeveld uit Siddeburen en Jan Duijn uit Enschede. Ook kwamen er duiven van Comb. de Vries uit Klazienaveen en Jacob Poortvliet uit Surhuizum. De laatste aanwinsten komen van Anton Ruitenberg (kinderen ‘Wondere Dirk’), Jan en Karin de Haan en Hennie la Grouw. Deze duiven zijn nog niet in de stam ingekruist. Met de overige duiven is inmiddels een stam gevormd, die wekelijks uitblinkt op de vluchten van 100 tot 700 kilometer en dat al over een periode van ruim veertig jaar!
Belangrijk is te vermelden dat Adrie Kors tot 2002 ook uitblonk op de overnachtvluchten met een apart gehouden stam duiven, bestaande uit duiven van Piet Lazeroms, Bruins uit Velerveen, Gebr. Limburg uit Zuidveen en H. Wagteveld uit Heerenveen. Gerrit Vedder kocht deze duiven en speelt er de laatste jaren formidabel mee!
**Hoe kom je aan goede duiven?**
Ik laat Adrie graag hierover aan het woord: ‘Laat ik beginnen te zeggen dat ik helemaal bezeten ben van goede duiven en dan bedoel ik hard vliegende duiven, die over meerdere jaren goed hebben gepresteerd. Daar wil ik kinderen van hebben. Niet uit broers of zusters, want mijn ervaring is dat de kans op succes daarmee aanmerkelijk kleiner is. Ik schaf dus vooral duiven aan uit hard vliegende duiven en daarbij is een mooie stamboom van minder belang. Ik vind het erg belangrijk dat de duiven waar ik jongen uit aanschaf meerdere vroege prijzen hebben gewonnen. Heel wat winnaars van NPO-vluchten blijken vaak eendagsvliegen te zijn, die nooit goede nazaten geven. Grote namen zeggen me niks. Uit aangekochte late jongen wordt eerst gekweekt. Vroege jongen worden eerst gespeeld, wat ze ook hebben gekost’.
Ik heb een bepaald type duif in mijn hoofd, waar duiven op mijn hok aan moeten voldoen. Een duif moet een positieve uitstraling hebben. De bouw en de spieren van een duif moeten goed zijn. Verder moet er diepte in de ogen zitten. Als die diepte er niet is, hoef ik zo’n duif niet. Zulke duiven zijn doodgekweekt. Duiven waar fouten aan zitten verdwijnen allemaal, dat geldt overigens ook voor duiven van mijn eigen stam. Goede duiven laten zich zien, slechte duiven zie je nooit. Nogmaals, mijn selectie is bikkelhard. Als een duif niet aan mijn standaard voldoet, gaat hij weg. Ook aan schuwe duiven heb ik een hekel. Jonge duiven worden vooral in de hand geselecteerd, waarbij weinig naar prestaties wordt gekeken. Het komt regelmatig voor dat ik jonge duiven die zes prijzen hebben gevlogen er zonder pardon uit doe. Als ik er na de eerste selectie nog te veel heb, kijk ik naar de duiven waarvan ik er meerdere heb overgehouden. Dan doe ik er daar wat van uit, want ik wil zoveel mogelijk uit alle koppels een kans geven als jaarling.
De duivensport evolueert ontzettend. Er komen steeds meer betere duiven. Om aan de top te blijven is het noodzakelijk om regelmatig iets nieuws bij te halen. Hiermee heb ik altijd veel geluk gehad. De laatste jaren ben ik enorm geslaagd met nieuwe aanwinsten van Bert Berends (met wie ook veel wordt geruild) en Heremans-Ceusters.’
**De Passie voor Postduiven**
Het was in zijn vroegere levensjaren dat Adrie, geflankeerd door een groot gezin niet-duivenmelkers, in contact kwam met 'pluimvee'. Kippen, kanaries en sierduiven hebben de revue gepasseerd echter waren het de postduiven die tot op de dag van vandaag Adrie laten genieten van het leven. Adrie is een echte liefhebber, door zijn ietwat gekleurde bril zien we ogen die schitteren van geluk als het over zijn duiven gaat. De passie, de kracht en feeling spat van deze man af. Hij is een kenner van mooie en goede duiven, een ervaringsdeskundige van de bovenste plank als het gaat om jaar in en uit presteren. Hij is alles wat een kampioen zou moeten zijn: sociaal, meelevend met de sport en een goede verliezer (als dit zich voordoet).
**Marie Kors: De Onmisbare Partner**
Niet minder belangrijk is de tweede persoon in deze reportage, eveneens als Adrie is ook zij een hoofdpersoon. Adrie's vrouw, steun en toeverlaat, Marie! Hoe zij beiden elkaar (onder)steunen en helpen naar de top, wat dit dan ook moge inhouden, is een levensles voor ieder individu. Taakverdeling in juiste proporties en beiden houden van de duiven en elkaar. Hoe mooi kan de sport dezer dagen zijn? Niet veel mooier dan bij de familie Kors in Steenwijkerwold.
Het is inmiddels tig jaar geleden dat Adrie van start ging met het ontwikkelen van zijn postduiven-bascil. Door de jaren heen heeft hij zoveel geleerd over wat het 'wel' en 'niet' is in onze sport. Zoveel dat je goed moet opletten dat er geen 'handige' tips verloren gaan.
Adrie en Marie Kors blijven bescheiden als het gaat om hun prestaties. Gezondheid is belangrijk, maar ook de gezelligheid met elkaar. Hun jarenlange succes in de duivensport is niet alleen te danken aan hard werk en toewijding, maar ook aan de sterke band die zij delen en de vreugde die zij vinden in hun passie. Wie weet wat dit seizoen nog meer moois kan brengen!
Tot volgend Woodstock Weekend